Изграждане на комин на покрив 

Ако се вгледате в покривите на сградите, било то на къщи или блокове – на всеки един от тях има установено тяло на комин. Класическите методи в строителството налагат изграждането на коминни системи към всеки обект, като вид подсигуряване в случаи на задълбочени кризи или тежки и продължителни спадове в температурите.

Комините са от съществено значение за всеки покрив, дори когато са неизползваеми. А, използваемите комини още повече. Неглижирането на проблемите по тях ще затрудни възможностите за отопление и вентилация, като може да се стигне дори до пожар. 

Направа на обшивка на комин 

Обшивката на комина поддържа основата му изправена, здрава и предотвратява от навлизане на вода и образуване на нежелани течове. Задната част на комините е най-уязвима от проникване на течове, затова следвайки пътя на водата, обшивката в тази област се поставя под керемидите, а тази намираща се отстрани и пред комина – върху керемидите. Тъй като тази зона е най-критична, е нужно да се изгради от качествени материали, като най-често се използва обшивка от алуминий (ламарина).

Подобен ремонт не бива да се омаловажава и за изграждането да се използват некачествени материали. Неправилно фиксираната обшивка няма да държи достатъчно добре изправен комина и съвсем скоро ще се наложи повторен ремонт. Некачествената обшивка на комина пропуска вода и влага. 

Направа на шапка на комин 

След направата на обшивката логично следва да бъде монтирана и шапка на комина – също много важна част от коминното съоръжение. Шапката може да бъде от ламарина, бетон, неръждаема стомана и в различни форми според характеристиките на комина (квадратна, правоъгълна, кръгла, застопорена или въртяща се). Важно при коминните шапки е да са от неръждаем материал, огнеупорни, киселинно устойчиви, ниско резистентни и влагоустойчиви.

Ролята на шапката на комина е да пази димоотвода от навлизане на замърсявания, като листа, пера, найлонови торбички, насекоми, птици и т.н., както и да предпазва дупката на комина от запушване при обилен снеговалеж, проливен дъжд или от направата на гнезда от местните птици. 

4.6/5 - (101 votes)