длъжността електротехник описание

Домашните електротехници в София или електротехници които обслужват частни граждани по домовете се занимават с изграждането или подмяна на електроинсталации, също така отстраняват текущи ремонти в къщи, вили, жилищни сгради и комплекси от външните проводници до монтаж на контакти, осветителни тела или просто свързване на готварска печка. Те са задължени да спазват националните електрически разпоредби за безопасност.

Работа на Електротехник в София: Отговорности и описание на длъжността

Длъжността „Електротехник“ в София представлява ключова роля в поддържането на електрическите системи и инсталации в разнообразни обекти – от жилищни сгради до индустриални комплекси. Електротехникът има за задача да извършва инсталация, ремонт и поддръжка на електрическите уреди, тръби, кабели и комутатори. Той/Тя трябва да разбира и следи за спазването на стандартите за безопасност и да бъде знателен по отношение на електрическите схеми и диаграми. Освен това, електротехникът трябва да бъде способен да отстранява неизправности, да провежда технически инспекции и да предоставя съвети за ефективното използване на електрическите системи. Позицията изисква технически умения, аналитично мислене и готовност за работа в различни среди и сценарии.

Основните им задачи е насочена към:

  • Те изпълняват монтаж на ключове, контакти, кабели, осветителни тела, вентилатори, апартаментни табла и автоматични прекъсвачи /предпазители, бушони/, готварски печки и много други електрически уреди, които се намират в една къща.
  • Те ремонтират или подменят стари електро инсталации, ключове, автоматични предпазители и много други уреди и устройства, които се монтирани в една къща.
  • Някои електротехници са тясно специализирани в изграждането на слаботокови инсталации като – СОТ, Звънци и домофонни системи, Кабелна телевизия, Интернет и др.
  • Понякога те се занимават с изграждането на парково осветление.

Искаме да отбележим, че електротехниците в повечето случаи не се занимават с отстраняването на повреди и не ремонтират – климатици, хидромасажни вани, телевизори, мотори на гаражни врати или други дребни електроуреди. Новото електрическо оборудване, монтирано в една къща, сграда или апартамент обичайно си има оторизирани сервизи и техните ремонти се правят в определите от производителя места, а не по домовете. Тези специализирани техници са отговорни за правилното инсталиране и монтиране на тези уреди.

От домашния електротехник не се очаква да подмени изгорял нагревател за сушилна машина – например. Тяхната специализация в повечето случаи е чисто и основно свързана с правилното захранване и безопасно захранване на електро уредите в дома ни.

Електротехниците използват:

  • Ръчни инструменти – клещи, стълба, ножовки, чукове за изкъртване на проблемни места.
  • Електрически инструменти – бормашина и винтоверти.
  • Умения и сръчност.

Често начинаещите електротехници са изненадани от някои от задълженията, които се очакват от тях да правят (които не са свързани с електрическата част). Има стриктни клиенти, които очакват от тях да си подмажат изкъртените области, да ги шпакловат или боядисат.

Разбира се като всяка една работа и за тях има риск, но когато се спазват дори най-елементарните условия за безопасност на труда, рисковете са намалени на минимум.

По-долу ще Ви препоръчваме няколко електротехника / фирми за електро услуги по домовете в София.

  1. https://151.bg/електро-услуги
4.5/5 - (74 votes)