вик авария

1) Изтичане на вода или казано с други думи скрит теч е проблемът №1 с които се сблъскват най-често потребителите. Дали имате течащо кранче, течаща тоалетна, проблеми с водопровода или канализацията е без значение тъй като неконтролираният теч води до увеличаване на Вашата сметка за вода. Много хора са склонни да класифицират една капка като второстепенен теч, но за съжаление Вашия водомер отчита и за него няма значение това, вие просто си увеличавате разходите за водоснабдяване ако не се вземат необходимите мерки навреме. В днешно време има технологии, които позволяват откриване на течове без да необходимо да се кърти предварително.

Предизвикателствата на ВиК Авариите: Двата най-разпространени сценария

В областта на Водоснабдяване и Канализация (ВиК) две от най-разпространените аварии могат да доведат до сериозни проблеми както за домовете, така и за бизнес сградите. Първата е изтичането на вода от повредени или износени тръби. Този вид аварии може да причини не само загуба на вода и високи сметки, но и нарушаване на структурите на сградата и създаване на влажност, която може да доведе до появата на плесени и дехидратация на строителните материали. Втората разпространена авария е запушването на канали. То може да се случи поради неправилно изхвърляне на материали или натрупване на котлен камък и отпадъци. Запушените канали създават неудобства и пречки в ежедневието и могат да доведат до задържане на мръсна вода, която може да причини неприятен мирис и замърсяване на околната среда. Важно е да се предвидят редовни проверки и поддръжка, за да се предотвратят тези две често срещани ВиК аварии.

Факт е, също така, че ако не се грижите за Вашата ВиК инсталация или игнорирате проблемите, като си казвате, че тава малък теч или може да изчака единствено отлагате във времето, а това от своя страна Ви струва допълнителни нерви с Вашите съседи и разходи, както за отстраняването на конкретния теч, така и в някои ситуации към ВиК дружествата. Има и друг факт, които също е неоспорим и той е, че не всеки теч е видим с просто око и за него разбирате в последствие, когато съседа над Вас се оплаче.

Ако подозирате, че имате теч е необходимо да се направи термографска диагностика, която при всички случаи е по-евтиния вариант от това да започнете да къртите всичко във Вашата баня на посоки с надеждата, че там е проблема. Първоначално може да проверите в района на водомера, ако е мокър или влажен, проверете около външната страна на Ваша сграда като обърнете внимание на областите през които преминава водопровода. Обърнете внимание за мокри или влажни петна по стените, хубаво е да се обърне внимание и около тоалетната чиния. Повечето жилища не разполагат със спирателни кранове за всички устройства, което от своя страна допълнително затруднява да се установи източника на проблема предварително.

2) Запушени канализации също са един от най-често срещаните водопроводни проблеми. За нашите водопроводчици това се е получило ежедневна рутинна работа, да помагат на клиентите, които в повечето случаи се чувстват доста неудобно, когато ни повикат за отпушване на тоалетна например. Както всяка една професия и отпушването на канали си има своите особености. Когато запушването е във Вашия дом или апартамент не е препоръчително да използвате препарати за отпушване на канали предварително, тъй като те не винаги са полезни, а и не са малко случаите в, които те единствено затрудняват допълнително процеса по отпушване. Също така те са причина за по-бързото амортизиране на вашите сифони, тръби и т.н., което от друга страна е една предпоставка за теч след време.

 

Желателно е при сериозно отпушване да не отлагате а веднага да ни потърсите да отпушим вашата тоалетна, сифон или канал.

4.4/5 - (68 votes)